Stöpenskolan i Morbihan/Bretagne

15 elever från Stöpenskolan och 9 elever från Vasaskolan har 11-16 maj besökt regionen Morbihan i Bretagne. Eleverna har bott i franska familjer och hos franska ungdomar, som flera av dem brevväxlat med i ett par år innan besöket. Familjerna bor i städerna Muzillac och Theix eller på landet runt dessa två städer. Lärarna Åsa Andersson (Vasaskolan) och Berit Lidell (Stöpenskolan) har ansvarat för gruppen tillsammans med en medföljande pappa och tillsammans med 4 ansvariga fransyskor/fransmän på plats.

Eleverna har fått inblick i franskt samhälle och hur en fransk familj bor, äter, umgås etc. På lördagsförmiddagen blev alla officiellt mottagna av borgmästaren i Muzillac, Jo Brohan, som talade om värdet av förståelse och språkkunskaper. De har också varit med sina värdungdomar i skolan, har sett en del av området längs med Atlantkusten, har fått pröva på att baka bretonska kakor och avslutningsvis paddlade de också kayak i Golfe de Morbihan hos Kerners Kayak, på vars facebooksida det också finns en bilddokumentation.

Utbytet är en del av ett samarbete som pågått mellan våra respektive skolor på ett eller annat sätt sedan 2012. Franska ungdomar besökte oss i april 2017 och kommer tillbaka i augusti i år, samtidigt som vi också jobbar för att få ihop resepengarna till en resa till Bretagne i maj 2019.

Mer info:
https://www.facebook.com/Stopenskolan/?ref=br_tf
https://www.facebook.com/kernerskayak/