Var med och fira Europeiska språkdagen!

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en tävling för hela landet.
Språkcafé
I år firar vi Språkdagen två dagar för tidigt i Stockholm, dvs. tisdagen den 24 september, med ett språkcafé på Europahuset. Där erbjuds minispråkkurser i ett tjugotal språk, bl.a. estniska, esperanto, franska, tyska, georgiska, isländska och teckenspråk. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk! Vi välkomnar skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Besöket tar cirka 45 minuter.
När: Tisdagen den 24 september, kl. 9.00-15.00
Var: Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65, Stockholm
Hur: Lärare kan redan nu anmäla sina klasser genom att skicka ett mejl till katlin.aare@ling.su.se. Ange skola, lärarens namn och mobilnummer samt klass och antal elever. OBS! Maxantal elever per skola: 60.
Sista anmälningsdag: Måndagen den 16 september
Det är först till kvarn som gäller…
Tävling 2019: Skapa din egen meme om språk!
Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet och görs individuellt. Första pris är en språkresa!
Tävlingen går ut på att skapa en s.k. meme på något av följande språk: bulgariska, danska, esperanto, estniska, finska, franska, färöiska, georgiska, grekiska, iriska, isländska, italienska, jiddisch, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, meänkieli, nederländska, norska, polska, portugisiska, romska, rumänska, samiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenskt teckenspråk, tjeckiska, tyska och ungerska.
Meme är ett internetfenomen där en bild eller kort video med tillhörande text får stor spridning i sociala medier. Genom att sammanföra en bild med passande text (ibland bara ett ord, ibland fler meningar) får memes sin humoristiska eller ironiska karaktär som ofta åsyftar att förmedla en känsla av igenkänning hos mottagaren.
Memes i denna tävling ska behandla temat språkinlärning. Den tävlande ska skapa en meme kring ett ämne som relaterar till hur det är att lära sig ett visst språk. Det kan t.ex. handla om något som är roligt, svårt, spännande eller signifikativt med just det språket som man försöker lära sig. Bilden tillsammans med texten ska på bästa sätt förmedla en känsla som de som lär sig samma språk kan känna igen sig i.

Promotionmail tavlingen till skolor utanfor Stockholmsregionen 2019

Promotionmail sprakcafe och tavlingen 2019